OM OSS

Historien om Varggransstugan…

och hur vi hamnade här.

 

Allt började med en man vid namn Arne Brandén från Vemdalen by.

Vid Varggransfjället finns många härliga solställen men framför allt en plats som kallas för ”Grytan”. Att Grytan i alla tider varit ett populärt utflyktsmål för vinterturist-erna kände Arne till och som den visionär han var fick han en idé. Året var 1958 och Arne valde att bygga en kiosk uppe vid Grytan. Det var väglöst land och Arne bar upp allt material som behövdes alldeles själv.


Succén var ett faktum och strax därpå byggdes det som idag är Varggransstugan men då hade han en häst som hjälp för att få upp materialet till bygget. 1961 stod stugan klar med plats för drygt 60-talet gäster och verksamheten gick för högtryck. Vid denna tid kom Anna-Greta in i bilden. Hon fixade smör-gåsar, kokade kaffe och annat gott till serveringen och efter den vintersäsongen blev hon och Arne ett par. Enligt Anna-Greta lär Arne också ha uttryckt att ”det blir ju bättre om vi gifter oss än att du, Anna-Greta, jobbar som anställd”.


Platsen där Varggransstugan ligger är vald med omsorg med milslång utsikt och med Varggranstjärnens klara vatten och inplanterade ädel-fisk som attraktioner. Där kan man bada sommartid och när första isen lägger sig går det fint att åka skridskor. Arne insåg möjligheten även sommartid och så föddes idén till att bygga en väg. Från Karl den XI väg slingrar sig denna ”Trollstig” i miniatyr upp till Varggransstugan. 

Varggransstugan utvecklades till rena familjeverksamheten där även barnen Maritta, Carina och Erik var engagerade. Vintersäsongen inleddes 1 februari och avslutades 1 maj och sommaren 1 juli till sista september. Under den här tiden bodde hela familjen uppe i Varggransstugan och när man behövde proviantera tog man sig ner till byn. Äventyrligt har det varit emellanåt. Anna Greta berättar om en riktigt ruskig händelse som inträffade 1977. Arne, Anna Greta, Erik och familjens hund var på väg från Björnrike till Varggransstugan på förmiddagen. Det snöade och sikten var lika med noll. Man kom ur kurs i närheten av ”Solgrytan” och störtade ner 5 meter. Snövesslan landade lyckligtvis på nosen och alla kunde oskadda ta sig ur vesslan. Den som for mest illa var hunden som inte gick nära vesslan på flera veckor.


Nu hade stugan fört en tynande tillvaro under en lång tid och många är det som gärna vill att verksamheten kommer igång igen.

 

En höstdag kom två skidgalna stockholmare, Lars och Renée, upp för att se över sin lägenhet i Björnrike. De kom i kontakt med den dåvarande ägaren av stugan på fjället och Lars åkte upp för att hjälpa henne ner med en släpvagn. Han tyckte läget var fantastiskt, stugan visade sig vara till salu, tankarna började snurra i huvudet på Lars och på den vägen är det.

-Vi behöver ha med oss några från byn i det här sa Lars. Då Renée tidigare bott i Vemdalen och fortfarande har goda vänner här blev det naturligt att fråga Gugge och Agneta och nu är vi ”värsta teamet”.

Men vilka är vi då?

 

Vi börjar med Agneta:


En riktig ”urmäling” med sina rötter i Vemdalen, så vem kan destinationen Vemdalen bättre än hon? Dessutom all klokskap om gamla traditioner och maträtter från bygden.

Erfarenhet från turismbranschen sedan 30 år. Arbetat i hotellreception, div försäljning, turistinformation, bokning och de senaste 15 åren inom ekonomi och administration för SkiStar AB. Är van att såväl jobba i grupp som att driva självständiga projekt. Ser man dessutom någon” swisha ”förbi snabbare än sin egen skugga i längdspåren på fjället, kan man vara säker på att det är hon.


Renée:

Född och uppvuxen i Stockholm med en slalombacke som granne, en skidgalen pappa och en liten stuga i Fjällnäs där vinterloven spenderades. Där gick man på tur på fjället lika mycket som man åkte slalom. Skidintresset blev en livsstil när Renée flyttade till Österrike och tävlade i puckelpist för det österrikiska landslaget i världscupen under flera år. Där var hon med och startade upp Österrikes första snowboardskola 1986. En hobby som också blev en liten extrainkomst är symaskinen. Den och en resväska med tyg fanns alltid med i packningen. - Jag måste ju ha något att göra efter skidåkningen också.

 

Intresset för mat och dryck började under tiden i Österrike så sommartid blev krogen en naturlig arbetsplats. Med åren har det hunnit bli många restaurangprojekt med allt från Göta Kanalbåtar och medeltidsmat till stjärnkrogar och nu senast Uriksdals Wärdhus. I Vemdalen var hon platsansvarig på Björnrike för Skistar med allt vad det innebar.

 - Mötet med gästen är alltid lika spännande och det roligaste är när man överträffar deras förväntningar. - Det är viktigt att allt löper som en röd tråd från entré och bemötande tills du lämnar restaurangen. Allt måste samverka annars är risken att man bara kommer ihåg det som inte var så bra. Att starta upp Varggransstugan skall bli jättekul och fantastiskt spännande.

Lars:

Egenföretagare hela sitt verksamma liv med skapande av bl a produkter som tandkrämen Dentosal och andra ej matiga produkter. Började senare importera Rysk Caviar från ”vilda Östern”, när dåvarande Sovjet släppte sin järnridå, för att med tiden glida in som ägare till Werners Gourmetservice AB som jobbar med delikatesser och andra godsaker. Senare även medgrundare till två vinbolag (Provinum och Urban Wines) som kommer att stå för goda drycker i verksamheten. Vilken suverän förutsättning!

Ja visst ja, Lars har hunnit med en session som hotellägare också. För säkerhets skull…

Gugge:

Östersundskillen som kom till Vemdalen för att bli kvar och kanske en viss Agneta spelade en roll. Hur som helst är han en hejare på det mesta: Allt från att klämma lagg till att mura en skorsten eller kakla ett badrum eller meka en skoter… Och det som han verkligen kan är snickra. Hus och inredningar och allt där emellan.

Om inte det skulle räcka så har han dessutom varit brandman. M.A.O Varggransstugans Allservice!

- Tillsammans tror jag att vi har en suverän kompetens, säger Renée med många år från restaurangsvängen i både kök och servis och fortsätter; - Lars med delikatesser och viner. Gugge med sina ”hands on skills” och sist men inte minst Agneta som kan ekonomi på sina fem fingrar och med alla år på hotell och i reception på SkiStar där mötet med gästen är i focus. Det är en grym kombo.

Kontakt


Varggransfjället62°27'59.6"N 13°58'18.0"E


info@varggransstugan.se


tel: 0702 04 75 04

Vårt mål är att utveckla Varggransstugan till en premium fjälltoppsstuga med mat och dryck som attraherar den moderna aktiva fjällturisten såväl som traditionella turåkare, fjällvandrare, fiskare och skoteråkare. Investeringen har fått stöd från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

© Copyright. Or the right to copy?